Работите се лоши за вашите заби

Еве листа на работи кои можат да бидат лоши за вашите заби.

Прекрасни пуканки или било каков вид пуканки.Некогаш очекувате пуканките да бидат меки, но меѓу нив останаа некои зрнца кои сè уште не никнале и кои можат да бидат прилично непријатни за вашите заби.Ако неочекувано ги гризнете доста силно. 

Прекрасна емотивна девојка држи пуканки        

Засладени пијалоци и храна.Шеќерот очигледно е лош за вашите заби.Тоа предизвикува распаѓање и кариес.

Пушењето е лошо за забите и за вашите непца.Предизвикува дамки, лош здив и заболување на непцата.

Алкохолот е лош за вашите заби и за внатрешните површини на вашата кожа на устата.

Слатките се лоши за вашите заби.Очигледно може да ви ги изгние забите, но ако се тврди и лепливи, може да извлечат и пломба и да предизвикаат расипување. 

Сувото овошје луѓето можеби мислат дека се доста здрави, но всушност може да бидат многу богати со шеќер и да бидат доста лепливи на вашите заби. да биде многу штетно и ерозивно на вашите заби.Овошните сокови, исто така, може да бидат доста богати со киселина и шеќер и многу штетни за вашите заби.

Белење на заби

https://www.puretoothbrush.com/cleaning-brush-non-slip-toothbrush-product/

Чепкалките за заби може да ги оштетат вашите заби доколку ги користите неправилно.Тие можат да извлечат пломби и всушност да предизвикаат оштетување и на вашите непца.

Шеќерите во чаевите и кафињата можат да бидат штетни за вашите заби, бидејќи луѓето не веруваат дека тие исто така можат да предизвикаат расипување, особено затоа што пиете неколку чаеви и кафиња во текот на денот, можеби нема да се потпрете на нападите на шеќер на вашите заби и ова ќе предизвика повеќе распаѓање како што поминува времето.

Детали од блиску до насмеани женски заби пред и по белењето

Имањето многу овошје е лошо за вас, особено ако го грицкате во текот на денот.Тие обично имаат висок шеќер, а некои имаат и висока содржина на киселина.Добро е да јадете овошје, но најдобро е да ги јадете сите одеднаш во една сесија, наместо да ги ширите во текот на денот.На тој начин имате еден напад со шеќер и киселина наместо неколку, ова во суштина ќе доведе до поздрава уста.

Сите газирани пијалоци се лоши за вашите заби бидејќи високата содржина на киселина ќе има ерозивен ефект на површините на забите и ќе предизвика проблеми со болката на долг рок. 

Неделно видео: https://youtube.com/shorts/eJLERRohDfY?feature=share


Време на објавување: 10.08.2023